Martin Luther Kingpriset till Maj Britt Theorin 2013

Den 21 januari delades 2013 års Martin Luther King-pris ut till Maj Britt Theorin vid en ceremoni i Norrmalmskyrkan, Stockholm.

Observera

Denna text publicerades första gången den 22 januari, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

MLK-priset_2013 (1) (kopia)
2013 års pristagare Maj Britt Theorin tillsammans med 2012 års pristagare Mehdi Gharbi med hustru.

Den 21 januari firades Martin Luther Kingdagen som allmän helgdag i USA och president Obama svor in presidenteden med handen på Martin Luther Kings bibel. I Sverige firade vi också Martin Luther Kingdagen på många olika platser. I Stockholm delade vi ut Martin Luther Kingpriset till Maj Britt Theorin i Norrmalmskyrkan. Motiveringen till varför Maj Britt fick priset ser ni här nedan. Hon höll ett strålande anförande om hennes och andras arbete för nedrustning och fred och för kvinnors kamp att få inflytande över fredsförhandlingarna i vår värld. Innan dess hade Ragni Lantz gett en personlig berättelse om sin egen erfarenhet av medborgarrättsrörelsen i USA under Martin Luther Kings tid. Kvällen inramades av Martin Luther Kinginspirerad sång och musik framförd av Stockholm Gospel.

Motivering till priset:

Maj Britt Theorin tilldelas Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda 2013 för sin till synes outsinliga energi och smittande entusiasm i sitt livslånga engagemang för fred. Maj Britt Theorin förkroppsligar, som få andra, vad Martin Luther King en gång sagt: ”Vi måste bruka vårt förstånd till att lika rigoröst planera för fred, som vi har gjort det för krig.” Övertygelsen om att världen kan förändras, och att ingenting är mer omöjligt än man gör det, har legat till grund för hennes mångåriga arbete som riksdagsledamot och europaparlamentariker, med fokus främst på freds- och nedrustningsfrågor, men också för hennes många år som gräsrotsaktivist i olika ideella freds- och kvinnorörelser. Nyss fyllda 80 år är hon ordförande för Operation 1325 där hon fortsätter sitt arbete för kvinnor, fred och säkerhet i Martin Luther Kings anda.

/Christer Daelander