12 nominerade till Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda 2014

– Det var en bredd på de nominerade i både kön och ålder, och de verkar också inom olika samhällsområden. Det är också roligt att se vad mycket gott som sker i Martin Luther Kings anda, och att det är så många som lever med detta, säger Karin Wiborn, ordförande i priskommittén.

Observera

Denna text publicerades första gången den 2 december, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

 

mlk-beskuren.jpg

 

 

 

 

 

– Även om man helst skulle vilja ge priset till  flera, så nådde vi i år ett beslut relativt snabbt. Det stod främst mellan tre kandidater, men det var enkelt att nå konsensus, säger Karin Wiborn, ordförande i priskommittén för Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda.

Inför 2014 nominerades 12 personer. Och enligt Karin Wiborn, som har suttit i kommittén några år, var årets arbete ovanligt roligt.

– Det var en bredd på de nominerade i både kön och ålder, och de verkar också inom olika samhällsområden. Det är också roligt att se vad mycket gott som sker i Martin Luther Kings anda, och att det är så många som lever med detta.

De som nominerats till Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda 2014  är:

– Ingemar Olsson, sångare och pastor, Örebro, sånger om fred och rättvisa, engagemang för Afrika och asylsökande.

– Kent Edlund, Örnsköldsvik, engagerad i (och delvis bosatt i) fredsbyn Neve Shalom i Israel.

– Josef Nsumbu, pastor i Borås, engagerad för rättvisa och fred i Kongo och andra krigshärdar i världen.

– Emil Jensen, artist och poet som inspirerat många med texter om rättvisa, ickevåld och jämlikhet.

– Ali Ahmadi och andra asylsökande som stod bakom Asylstafetten 2013 som gick mellan Malmö och Stockholm.

– Martin Smedjeback, fredsaktivist och opinionsbildare

– Hijabuppropet, dvs Bilan Osman, antirasistisk debattör, Fatima Doubakil, Muslimska Mänskliga Rättighetskommitén, Foujan Rouzbeh, Asylrättsaktivist, Nabila Abdul Fattah, debattör, Nachla      Libre, poet.

– KG Hammar, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan

– Caroline Edelstam, Frälsningsarmén i Stockholm, grundare av Edelstampriset (till minne av Harald Edelstam, diplomat)

– Christer Mattsson, pedagog, författare och enhetschef inom socialtjänsten i Kungälv där han startat Toleransprojektet.

– Kommuniteten Oikos i Hammarkullen, Göteborg

– Bernt Jonsson, Uppsala, opinionsbildare för internationell solidaritet och rättvisa, fredsarbetare

Pristagaren av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda och av hedersomnämnandet i Rosa Parks anda offentliggörs måndagen den 16 december.

Prisceremonin hålls i Norrmalmskyrkan i Stockholm den 20 januari.

Martin Luther King-dagen är en nationell helgdag i USA som firas den tredje måndagen i januari. Sedan 2003 firas dagen i Sverige och huvudorganisationerna bakom Martin Luther King-dagen och priset är Kristna Fredsrörelsen, Sveriges kristna råd och Equmeniakyrkan.