Priset 2009

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 oktober, 2009. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

2009 års svenska Martin Luther King-pris gick till den kvinnliga politikern Mariam Osman Sherifay, Sundbyberg, ”för hennes mod och principfasthet i det antirasistiska arbetet i Sverige”.

Prisjuryns motivering lyder:
”2009 års Martin Luther King-pris tilldelas Mariam Osman Sherifay, Sundbyberg, för hennes engagerade arbete mot rasism och diskriminering i Sverige. Hon är en stark röst för dialog och mellanfolklig förståelse, mot den växande islamofobin och diskrimineringen av människor med utomeuropeiskt ursprung. Själv utsatt för hotelser från främlingsfientliga krafter har hon kraftfullt agerat för att hatbrott ska beivras och alla utsatta få det stöd de behöver. Mariam Sherifays mod och principfasthet i det antirasistiska arbetet är, liksom hennes vilja till öppenhet och samverkan över politiska och religiösa gränser, helt i Martin Luther Kings anda.”

Priset delas ut på Martin Luther King-dagen till ”en i Sverige bosatt person som verkar i Martin Luther Kings anda”. Juryn består av representanter för Afrosvenskarnas riksförbund, Broderskapsrörelsen, Centrum mot Rasism, Kristna Fredsrörelsen och Svenska Baptistsamfundet. Tidigare pristagare är Mikael Wiehe, Michael Williams, Lian Sakhong och Margareta Ingelstam.

Priset är på 25 000 kronor och delas ut på MLK-dagen den 19 januari vid en ceremoni kl 19 i Salemkyrkan, Folkungagatan 90, Stockholm. Vid samlingen som är öppen för allmänheten medverkar – förutom pristagaren och Ragni Lantz, ordförande i styrelsen för MLK-priset – även dansare från Betel Folkhögskola i Bromma och musiker från Sjöviks folkhögskola i Dalarna.

Biografi
Mariam Osman Sherifay, Sundbyberg, föddes 1954 i Kairo som det fjärde av tolv barn i en familj där fadern är etritrean, modern egyptiska. Familjen är muslimer men Mariam växte upp i ett område med religiös mångfald och utbildades i katolska skolor. 1975 kom hon till Sverige efter giftermål. Hon har fyra barn och två barnbarn. Mariam utbildades sig först till förskollärare och arbetar nu som SFI-lärare (svenska för invandrare), främst för analfabeter.

Mariam Osman Sherifay har jobbat politiskt på olika nivåer sedan 1994 och var 2002-06 riksdagsledamot för socialdemokraterna. I riksdagen drev hon bland annat frågor om islamofobi och diskriminering av invandrare. Ett initiativ till dialog med Hamas efter det palestinska valet 2005 gjorde henne till en måltavla för hatbrev och hotelser. Hon lät sig dock inte skrämmas. ”Jag vägrar vara offer”, skrev hon i ett upprop. ”Jag tänker inte finna mig i att bli illa behandlad för min hudfärg, den Gud jag tror på eller för mina politiska åsikter.”

Mariam väckte åtal mot en av sina förföljare – och vann – och hon fortsätter att arbeta politiskt för ett bättre samhälle för alla med dialog som det främsta verktyget. Efter de borgerligas seger i valet 2006 lämnade hon riksdagen, men hon är fortfarande engagerad centralt som ledamot i Partistyrelsen och i olika internationella dialoginitiativ. Hon sitter också i kommunfullmäktige i Sundbyberg och är vice ordförande i kompetens- och försörjningsnämnden.