Tal

I have a dream (Jag har en dröm) av Martin Luther King är troligtvis världens mest berömda tal. King åkte runt och talade i det stora amerikanska riket, ofta i flera städer varje vecka. I talen kan vi närma oss vem King var och vad han ville. King använde ofta talen för att motivera, inspirera och uppmuntra till konstruktiv ickevåldshandling. Även vi hoppas att talen nedan vi har valt ut kan åstadkomma detta hos er som läser och lyssnar på dem. p.s. Allt nedan är på engelska då inget annat anges.

Talet hölls i Washington D.C. den 28 augusti 1963. Det var höjdpunkten på kampanjen Marschen till Washington för arbete och frihet. Talets fokus är medborgarrättsrörelsens utmaningar och en vision om vad kampen kan leda till.

Ljud och bildspel »

Text och ljud »

Wikipedia om talet på engelska » och svenska »

Nobels fredspris-tal

Den 10 december 1964 tog King emot Nobels fredspris i Oslo. Han såg priset som en uppmuntran för medborgarrättsrörelsen och för ickevåld.

Text »

Hans Nobel-föreläsning den 11 december 1964  är också utmärkt (och längre). Här i text och ett litet ljudklipp »

Beyond Vietnam (Bortom Vietnam)

Talet den 4 april 1967 i New York var inte första gången King hade uttryckt kritik mot Vietnamkriget, men tidigare hade han försökt undvika att prata för mycket om denna kontroversiella fråga. Nu kunde han inte hålla tyst längre. Kritiken efter talet var brutal. 168 stora dagstidningar fördömde honom för talet och presidenten meddelande att King inte längre var välkommen till Vita huset.

Text och ljud »

Mer info om talet »

I’ve been to the mountaintop (Jag har varit på bergtoppen)

Hans sista tal någonsin höll han den 3 april 1968 i Memphis, Tennesse. Talet är ett stöd till de strejkande renhållningsarbetare i staden. Tidigare i staden hade några svarta demonstrerade kastat stenar och plundrat affärer, något som King reagerade mycket starkt på. Därför pekar han i talet på vikten av att arbeta enbart med ickevåld och vilka vinster det givit tidigare. Han nämner också att han likt Moses har sett det förlovade landet (hur hans vision skulle kunna se ut i verkligheten), men att det inte är säkert att han själv kommer att leva så länge att han får se resultatet av kampen.

Del av talet i video (dålig bildkvalitet), hela talet i ljud och text »

Slutet av talet i bra videokvalitet »

Wikipedia om talet på engelska »

En analys av talet »

Talet som förändrade en nation »

Talet översatt till svenska finns en bit ner på denna webbsida »