Smedjeback och Hijabuppropet inspirerade på Martin Luther King-dagen

Stå upp för det du tror på, bli inte tyst. Budskapet från årets Martin Luther King-dag var tydligt till alla som samlades för att lyssna till och inspireras av Martin Smedjeback och initiativtagarna till Hijabuppropet, årets mottagare av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings, och Hedersomnämnandet Rosa Parks, anda.

Observera

Denna text publicerades första gången den 21 januari, 2014. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Stå upp för det du tror på, bli inte tyst. Budskapet från årets Martin Luther King-dag var tydligt till alla som samlades för att lyssna till och inspireras av Martin Smedjeback och initiativtagarna till Hijabuppropet, årets mottagare av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings, och Hedersomnämnandet Rosa Parks, anda.

Närmare 100 personer kom för att fira Martin Luther King-dagen i Norrmalmskyrkan i Stockholm, och  närvara vid prisceremonin för Martin Smedjeback och kvinnorna bakom Hijabuppropet,  Nachla Vargas Alaeb, Nabila Abdul Fattah Ryback, Bilan Osman, Foujan Rouzbeh och Fatima Doubakil.

Martin Smedjeback, 2014 års mottagare av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda fick priset för sitt mod i arbetet för fred och rättvisa. Martin Smedjeback har bland annat avtjänat sex månaders fängelsestraff på grund av två avrustningsaktioner.

Hedersomnämnandet i Rosa Parks anda går till de fem kvinnorna bakom Hijabuppropet, som bildade opinion om friheten att få klä sig som man vill i det offentliga rummet utan att riskera påhopp. Hijabuppropet fick under förra året stor uppmärksamhet inte minst i sociala medier.
Foujan Rouzbeh berättade att 48 timmar efter att de startade sitt upprop i augusti om att beslöja sig i solidaritet med dem som utsätts för påhopp för att de uttrycker sin tro, satt de i ett möte med justitieministern.
– Men det blev inga åtgärder, de här attackerna fortsätter, de händer medan vi står här. Varje generation har sin egen kamp, och jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva den här kampen.
Under kvällen beskrevs de av konferencier Doreen Månsson som ett föredöme för andra, om att våga stå upp för rättvisa. Och att Martin Smedjeback fått betala ett högt pris för att leva som han lär.

Martin Smedjeback pratade om Martin luther King som en av sina stora förbilder som inspirerat honom att leva ett liv i ickevåld.
-Jag känner mig väldigt lyckligt lottad över att vara en liten del i rörelser som verkar för en bättre värld. Jag vill gärna att vi ska bli fler och att vi som redan är samhällsengagerade, också fortsätter att vara engagerade livet ut, sa Martin Smedjeback i sitt tal.

Martin Luther King-dagen arrangeras av Kristna fredsrörelsen, Sveriges kristna råd och Equmeniakyrkan.Hijab_Martin_8917martin_Doreen_8910