Om Martin Schibbye

Observera

Denna text publicerades första gången den 4 december, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Martin Luther King-priset 2017Martin_Schibbye_200px

Martin Schibbye är känd för sitt arbete som utlandsreporter. Han har varit på reportageresor i Nepal, rapporterat från den politiska krisen i Thailand 2008-2010 och från en mängd andra länder. För det svenska folket är han förmodligen mest känd för att i suttit fängslad i Etiopien i 14 månader. Den 1 juli 2011 greps Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott efter att från Somalia ha tagit sig in i området Ogaden tillsammans med gerillan Ogadens nationella befrielsefront. De vistades i området för att rapportera om de övergrepp som flyktingar vittnat om pågick där och kopplingarna det hade till oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet i regionen.